top of page
YETENEK MODÜLLERİ

1- OWT – Perceptual Speed (THY)

Sınavda, THY çalışma modüllerinden Level 2'den bir tık fazla, Level 3'ten bir tık az olarak karşımıza çıkmaktadır. Oldukça basit bir modüldür, önemli olan bolca pratik yapmak. Öncelikle şekillerin tek tek ezberlenmesi ve çalışılması önemlidir. Başlangıçta zamana takılı kalmıyoruz, zamanla hızlanıyoruz. Daha sonra 2'li ve 3'lü kendimizi geliştirerek çalışıyoruz. Genelde göstergenin karşısında rakam olmaz, arkasında rakam olur, 1 tersi 5, 2 tersi 6, 3 tersi 7 ve 4 tersi 8 ezberleyerek kolaylaştırılabilinir.

Aşağıdaki gibi Siyah Kareler-Siyah Daireler-Beyaz Kareler-Beyaz Daireler​ şeklinde karşımıza çıkmaktasır. 

Saatlere takılı kalmıyoruz. 2,5 sn’ de soldan sağa doğru 4 saati’de okuyoruz. 

2- SKT –   Concentration

Üçgenlerin ekranda kalma süresi önce 4 s ile başlayıp 3 s ile devam edip 2 s’e düşürülmesi ideal. 2 s nin altına düşmesine gerek yok. Bu modülde yanlış yapmaktan korkulmaması gerekiyor, önemli olan modülü hızlıca bitirmektir. 10 dk'da tamamlanması gerekiyor, 10 dk dolduğunda ekran kapanıyor, yapılmayan üçgenler yanlış sayılıyor. Oldukça basit bir modüldür, önemli olan bolca pratik yapmak. Sınavda renkleri bir tık sönük oluyor.

Bize verilen 1 ve 2 komutlarına göre hareket ediyoruz. Örneğin aşağıdaki şekil için; eğer üçgenin içerisindeki nokta sayıları bir önceki üçgen ile aynı ise yukarı butonuna basıyoruz, eğer üçgenin yönü bir önceki üçgen ile aynı ise aşağı butonuna basıyoruz,

3- MEK – Visual Memory

Bu modülü basitleştirmek adına 10'dan 99' a kadar sayılara ve şekillere anlam yüklenmesi gerekiyor. Örneğin, 23 Nisan, 43 ayakkabı numaram, 11 doğum günüm, 34 İstanbul gibi. Aşağıdaki gibi şekiller ile resimler ezberlenmesi isteniyor.

Daha sonra açılan ekrana ezberlenen şekli numarasının girilmesi isteniyor. Aynı zamanda yeni şekiller ile resimler ezberlenmesi isteniyor.

4- RMS –  Running Memory Span

 

Bu modülde dikkat edilmesi gereken, olabildiğince doğru yapmaktır. Çünkü ilk yanlıştan sonrasını sistem hep yanlış kabul ediyor. Bu yüzden sayılar 3 er basamaklı akılda tutulmasını tavsiye ediyorum.

5- ROT –  Cube Rotation

Sınavda gelen komutlara göre el, parmak vb hareketleri yasak olup, bolca pratikle gözleriniz kapalı zihninize yapmanız gerekiyor.

6- VLR –   Spatial Orientation

1-4-1, 2-2-2-, 2-3-1 dizilimleri ile karşımıza çıkmaktadır. Her biri için geliştirilen kısa yöntemler ile eleme usulü rahatça çözülebilmektedir.

40 parçayı 20 dk’da tamamlamamız isteniyor. Parça başına belirli bir süre yok. Hangi parçada olduğunuzu ekranda görebiliyosunuz fakat kalan zamanınızı bilmiyosunuz. Arada saatinize bakmalısınız.

Yanlış cevaplar eksi puan getiriyor.

Başlangıç olarak yavaşta olsa tam doğru yaparak oturtmak, daha sonra süre olarak hızlanmak. İlk küpte doğru cevabı bulduysak hemen işaretleyip zaman kazanmak önemli, son küpe kadar geldik doğru cevabı bulamamışsak son küpüde işaretlemeden geçmek yine zaman kazandıracaktır. 40 parçayı evde 15 16 dk seviyesine düşürebilmek sınavda başarıyı getircektir.

Modül Eşitlikleri

 

SKT –   Concentration = OWT – Perceptual Speed

RMS –  Running Memory Span = MEK – Visual Memory

VLR –   Spatial Orientation = ROT –  Cube Rotation

 

 

 

Modül Özetleri

bottom of page